-

Takalehto

Lue tästä mainio ajankuva vuoden 1966 lomasta Kurkkioilla. Kirjoittaja Simo Rivala.

Takalehdon pieni tila Äkäslompolossa muodostettiin vuonna 1947 Anja Kurkkion (o.s. Kaulanen) kahden hehtaarin ennakkoperintöpalstasta ja Anjan isältä ostetusta samankokoisesta lisämaasta. Tilalle asettuivat asumaan Anja ja Vertti Kurkkio. Avioliittonsa kaksi ensimmäistä vuotta he olivat asuneet Vertin kotipaikassa Kittilän Muusassa. Muusa oli vain kolmen talon erämaakylä. Anja oli kokenut kovan lapsuuden äidin kuoltua hänen ollessaan 10-vuotias. Nuoresta tytöstä tuli kuusilapsisen perheen äiti. Ei elämä Muusassakaan alkanut myönteisenä. Perheen esikoinen kuoli vajaan kuukauden ikäisenä seudulle levinneeseen kurkkutulehdukseen ja lääkärien puutteeseen. Seuraavaksi syntynyt poika, Markku, sairastui myös myöhemmin, mutta sai lääkkeet ja parani. Niinpä isä Vertti saattoi kantaa hänet verkkokontissa asumattoman kairan läpi uudelle kotiseudulle Äkäslompoloon.   

Äkäslompolossa nuoripari asui ensin Anjan kotona Lehdossa. Työpaikka oli tiedossa eli he alkoivat hoitaa Gunnar Stenforsin rakentamaa Stenan majaa. Anja toimi ruuanlaittajana ja siivoojana. Vertti haki hevosella turistien eväät Tapojärvestä ja toimi talonmiehenä pilkkoen puut ja lämmittäen päivittäin saunan. Kurssilaisten tavarat piti myös hakea hevosella Äkäsjoensuusta. Stenassa pidettiin silloin vuosittain erilaisia kymmenen päivän leirejä yhteensä 12 kpl. Majaan ja saunakamariin mahtui yhteensä 24 henkilöä ja yleensä kurssit olivat täynnä. Tämä työ piti lopettaa, kun Anja sai 1949 tyttären, Marketan. Takalehdon asuinrakennus valmistui vuonna 1950. Kuopus Martti syntyi vuonna 1957.

Takalehtoonkin alettiin perustaa peltoa eläinten ruuan vuoksi. Ensimmäinen pelto orivarsaa varten kuokittiin käsin, mutta seuraavan pellon perusraivauksen teki Tapojärvestä töihin tullut piikkipyöräinen traktori. Siitä maanviljelys alkoi ja 1960 rakennettiin tiilinen navetta. Hyvin pian pariskunta totesi, että pieni maapala ja muutama lehmä eivät elinoloja paljon paranna. Niinpä jo vuonna 1966 Anja ja Vertti laittoivat karjan pois ja ryhtyivät kokonaan majoitusyrittäjiksi. Päätös oli rohkea, mutta perustui osuvaan tulevaisuuden ennakointiin.  Turisteja varten rakennettu Seitapirtti avasi ovensa 1967 ollen silloin kylän ainut vain turisteille tarkoitettu majoitusrakennus. Navetta muutettiin yrityksen ruokalaksi ja maanviljelyksestä jäi jäljelle muutama pelto.

Anjan ja Vertin jälkeen Seidan ohjaksiin tarttui poika Markku yhdessä vaimonsa Ullan kanssa. Heidän jälkeensä Seidan johtoon tulivat poika Pasi ja hänen vaimonsa Jaana. Takalehdon talo on tallella menestyvän Seidan pihapiirissä, jossa viilettävät jo seuraavan sukupolven pojat Vertti, Eelis ja Akseli.

Tästä Markku Kurkkion tekstejä Seitasanomissa (Seidan sivun kohdassa Me & Ylläs aivan sivun lopussa)

Hille Hilarius Kaulanen ja Saima Josefina Friman menivät naimisiin 07.09.1918. Molemmat olivat syntyneet 1897. Kuva on koottu kahdesta erillisestä otoksesta, kuten useimmat tuonaikaiset. Vihkikuvaa se varmaan esittää.  Hille on kuvassa armeijan puvussa, mutta hän oli varsinaista asepalvelusikää vanhempi, kun ei suuren perheensä ja köyhyytensä vuoksi kyennyt väkeen ajallaan. Olisiko kuva jostakin 1920-luvun puolivälistä?

Vertti Kurkkio lähetti varusmiespalveluksesta Niinisalosta tämän kuvan tädilleen Äkäslompoloon. Ei arvannut Vertti silloin, että hänestäkin tulee myöhemmin äkäslompololainen. Vertti kuvassa kolmas vasemmalta.

Hillen ja Saiman tytär ja Takalehdon tuleva emäntä Anja Kaulanen (m. Kurkkio) oikealla yhdessä ystävänsä Aili Äkäslompolon kanssa.

Vas. Anja Kaulanen, Maija Ristimella ja Sirkka Äkäslompolo.

Soreat neitoset Anja Kaulanen (myöh. Kurkkio) ja Eevi Äkäslompolo (myöh. Mäkitalo)

Hillen tytär Anja Kustaava Kurkkio (o.s. Kaulanen, 1921-2010) ja Eevert Kurkkio (1918-1996).

Lue tästä linkistä Kari Kaulasen laatima muistokirjoitus Anjasta!

Pariskunnan lapset:

Markku Aukusti, edesmennyt puoliso Ulla Marketta Jolma

Anja Marketta, edesmennyt puoliso Matias Siipola

Martti Juhani, puoliso Marja Anneli Heimonen

Muutettuaan Äkäslompoloon Anja ja Vertti alkoivat tehdä töitä Stenan majalla. Majan edustalla vas. Helga Kangosjärvi, Anja, Vertti Kurkkio ja Anjan isä Hille Kaulanen. Hille suhtautui isän tapaan ensi kuulemalta torjuvasti Anjan sulhasehdokkaaseen, mutta kävi myöhemmin hakemassa pariskunnan Kittilän Muusasta Stenan majalle töihin.

Vertin osuus Stenalla oli kuskata turisteja Äkäsjokisuulta ja viedä heidät takaisin, käydä hevosella Tapojärvessä kaupassa ja hoitaa lämmitykset ja sauna. Vertti kuljetti turisteja myös "Tornion majalle".

Stenan portailla vasemmalta Vertti, Anja ja Eeva Äkäslompolo sekä Sigurd Äkäslompolo.

Vertti ja Anja Stenan pihalla töiden lomassa.

Kylän tyttöjä Anjan albumissa. Ylh. vasemmalta Eeva Äkäslompolo, Emmi Kaulanen ja Veera Palomaa. Alariv. Helvi Kaulanen, Lahja Kurkkio, Sirkka Äkäslompolo.

Kurkkion perhettä uuden kotinsa seunustalla. Pirtti valmistui syksyllä 1950. Äiti Anja, Vertti ja lapsista Marketta ja Markku. Talon hirsien raoissa on tiivisteenä joen pohjan pitkää pokalmus-sammaletta. Anja on ehtinyt istuttaa krassia ikkunalaatikkoon. Markku on saanut uuden hienon merimiespuvun. Se repeytyi melkein saman tien, kun aidan yli kiivetessä ulun oksa repäisi housuihin palkeenkielen.

Serkukset Sauli Kaulanen ja Markku Kurkkio talon seinustalla. Edellisen kuvan tuolit ovat jääneet kuvaan.

Vertti rakentaa Takalehtoon uutta saunaa edellisen palaneen tilalle. 

Urheiluseura Ylläksen Nousun väkeä Takalehdon talon edessä 1950-luvun alkupuolella. Vasemmalta Paavo Komulainen, Toivo Kurkkio, Heino Kaulanen, Toivo Kaulanen, Vertti Kurkkio ja Aatos Kaulanen.

Anjan ja Eevertin poika Markku Kurkkio kuvauksellisena Lapin poikana. 

Kuulin, että kuvaan liittyy tarinaa ja pyyntöjen jälkeen Markku kirjoitti näin: "Kuva on elänyt aivan omaa elämäänsä. Suomen Kuvalehden valokuvaaja, U.A. Saarinen oli meillä asiakkaana keväällä 1954 ja keksi rahoittaa lomamatkansa muutamalla kuvalla. Siihen aikaan ei lappalaisista ilmeisesti ollut paljon kuvia saatavana, ja niin minusta tehtiin lapinpoika Äkäslompolon Hanneksen aikuisen miehen lapintakin ja naapurista lainatun liian pienen neljän tuulen lakin avulla.

Kuva löysi tiensä aina Amerikkaan ja ainakin yhteen aikakauslehteen ja maantietokirjaan, ja sain sieltä postia mm. alaskalaiselta koululuokalta. Jokainen oppilas oli kirjoittanut minulle kirjeen, ja se nivaska toimitettiin yhdessä kuoressa Suomeen. Päälle oli liimattu kuvani ja osoitteena oli "Markku and Musta, Lapland, Finland". Kirje oli toimitettu postista Pohjolan Sanomiin, ja lehti haki minua kuvani perusteella. Kun meillekin lehti tuli, sain kirjeet. Siihen tapaan posti toimi ennen vanhaan!

Siinä kuvan tarinaa lyhyesti".

 Kaikki valmiina kuvauksiin.

Markun takana kyytiin ovat päässeet Markun sisar Marketta sekä Pirkko Äkäslompolo ja Britta Äkäslompolo. Kevätaurinko paistaa pahasti silmiin.

Ennen hiihtämään lähdettiin isolla joukolla. Tavallista oli myös, että työpaikat järjestivät eri perusteilla ryhmämatkoja. Tässä noin 1960 otetussa kuvassa Wärtsilän tehtaiden työntekijöitä Eevert ja Anja Kurkkion talon päädyssä. Talo on valmistunut 1950.

Eevert ja Anja Kurkkion rakentama Seitapirtti vuoden 1966 muodossa. Seuraavana keväänä se otettiin majoituskäyttöön. Seita oli koko Äkäslompolon ensimmäinen varsinainen majoitusyritys ja siltä vaadittiin jopa elinkeinolupa. Seita oli kylän suurin majoitusliike 1970 luvun loppupuolelle asti. 

Tässä Lapin kansa-lehden kuvassa Seita on kuvattu toiselta puolen. Kovin on autiota muutoin verrattuna siihen, mitä rakennuksia vastaavassa kuvassa näkyy 2000-luvulla.

Vanhan Seidan takka, jonka ympärille turistit kerääntyivät juttelemaan ja tunnelmoimaan (1966).

Markku Kurkkio valmistui ylioppilaaksi 1968 kolmen ensimmäisen kylän oppilaan joukossa.

Markku Kurkkio 1980-luvun alkupuolella.

Matkailuyrittäjät Markku ja Ulla Kurkkio.

Kurkkion neljä polvea 1999:Anja, Pasi sylissään poikansa Vertti, Markku.

Anja 80 v. vuonna 2001. Lue tästä linkistä Kari Kaulasen kirjoittama Anjan muistokirjoitus.

Markku kuvattuna tammikuussa 2010.

Markun poika Pasi Kurkkio vaimonsa Jaanan kanssa omistamansa Lomakeskus Seidan pirtissä elokuussa 2010.

Oikealla Markku Kurkkio, jonka äiti Anja oli yksi Saiman ja Hillen lapsista ja asui tällä paikalla sijainneessa Lehon torpassa. Markun vieressä hänen ja Ulla Kurkkion poika Pasi. Nuoret herrat vasemmalta ovat Pasi ja Jaana Kurkkion pojat Eelis, Akseli ja Vertti.

Anjan ja Eevertin tytär Marketta hääkuvassaan.

Pasi Kurkkion upea talvinen drone-kuva Lomakeskus Seidasta. Äkäslompolon tunturit vartioivat kylää..